حریم هوایی روسیه به روی هواپیماهای لهستان، چک و بلغارستان بسته میشود/ اعلام منع آمدوشد در پایتخت اوکراین
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، پنجشنبه گذشته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه پس از مدتها کشمکش و ادعاهای غرب در زمینه تحرکات مسکو، از صدور فرمان حمله به منطقه دنباس اوکراین خبر داد؛ حملهای که با هدف دفاع از مردم این کشور و بنا به خواست رؤسای جمهوریهای خودمختار لوگانسک و دونتسک انجام شد.
روز گذشته (جمعه) و در دومین روز حمله روسیه به اوکراین نیز برخی منابع ازجمله معاون وزیر دفاع اوکراین از ورود نظامیان روس به دروازههای کییف خبر دادند. وی در حساب کاربری خود در فیسبوک نوشت: بعد از نبردها در اطراف کییف چندین نظامی روسی به پایتخت نفوذ کردند. ارتش روسیه دو خودروی نظامی اوکراینی را تصرف کرده و ظاهراً سربازان روسی یونیفورم اوکراینی پوشیدهاند و بهسرعت به سمت مرکز پایتخت در حرکت هستند.
به دنبال این تحرکات، اتحادیه اروپا بعد از جلسات طولانی نمایندگان کشورهای اروپایی در بروکسل و بدون توجه به درخواست کمک اوکراین برای مقابله با روسیه، فقط به اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه بسنده کرد. این تحریمها بخشهای اقتصاد، انرژی و حملونقل روسیه را شامل می شود و دربرگیرنده تدابیری برای محدودیت صدور ویزا و تشدید نظارت بر واردات کالاهای روسی است. تحریمها که ۷۰ درصد بانکها و شرکتهای دولتی روسیه را هدف قرار داده، محدودیتهایی برای دسترسی روسیه به فناوری های اروپا را نیز در نظر گرفته است. علاوه بر اروپا که اموال ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف را بلوکه کرد، آمریکا نیز شب گذشته تصمیم مشابهی گرفت.
در سومین روز از درگیریها در اوکراین، منابع خبری گزارش کردند، صدای دستکم سه انفجار در سراسر کییف، پایتخت اوکراین شنیده شد که به نظر میآید از جنوب غربی این شهر باشد. مسئولان شهر کییف همچنین از ساکنان خواستند به دلیل تهدید هوایی، فوری به پناهگاه بروند.
در زیر اخبار لحظهبهلحظه تحولات در اوکراین بیان میشود.
اعلام منع آمدوشد در کییف
شهردار کییف اعلام کرد، از ساعت ۱۷ عصر تا هشت صبح فردا (بهوقت محلی) منع آمدوشد اعمال خواهد شد. در این ساعتها هر غیرنظامی ای که در خیابان رفتوآمد کند، دشمن شناخته میشود.
سفارت انگلیس در ایران پرچم اوکراین را برافراشت
سفارت انگلیس در تهران در بحبوحه تحولات اوکراین پرچم این کشور را برافراشت. سایمون شرکلیف، سفیر انگلیس در تهران با انتشار پیامی در حساب کاربری خود به زبان فارسی با اعلام حمایت از مردم اوکراین نوشت: پرچم اوکراین را به نشانه همبستگی با دوستان اوکراینی خود برافراشتیم.
وی با ادعای غیرقانونی بودن حمله روسیه به اوکراین افزود: بریتانیا در برابر حمله به یک کشور مستقل، در کنار مردم اوکراین ایستاده است.
دسترسی روسیه به سوئیفت بهزودی قطع میشود
اینگریدا سیمونیته گفت: شرکای غربی لیتوانی در حال نزدیک شدن به توقف دسترسی روسیه به سیستم پرداخت میان بانکی جهانی سوئیفت هستند. هدف ما این است هر چه زودتر تصمیم گرفته شود، نمیتوانم تاریخ خاصی را اعلام کنم.
وی عنوان کرد، به نظر میآید مخالفت شدیدی با این موضوع باقی نمانده است.
حریم هوایی روسیه به روی هواپیماهای لهستان، چک و بلغارستان بسته میشود
یک مقام هواپیمایی روسیه گفت: روسیه نامههای رسمی در زمینه بسته شدن حریم هوایی بلغارستان، لهستان و چک به روی هواپیماهای مسافربری روسیه دریافت کرد و اقداماتی که دراینباره باید انجام دهد، ارزیابی میکند.
لهستان و جمهوری چک روز گذشته اعلام کردند در حال بررسی و تصویب طرحهایی برای بستن حریم هوایی خود بر روی پروازهای خطوط هوایی روسیه هستند. ماتئوش موراویهتسکی، نخستوزیر لهستان گفت: دولت در حال تدوین مصوبهای است که اجازه بستن حریم هوایی این کشور را بر روی خطوط هوایی روسیه میدهد.
سلاحهای وعده دادهشده در راه اوکراین است
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت: بعد از گفتوگو با امانوئل مکرون، صفحه جدیدی در خط مقدم تعاملات دیپلماتیک آغاز شد و سلاحها و تجهیزات دوستان ما در راه اوکراین است.
درمجموع ۲۸ کشور ازجمله انگلیس، آمریکا و سایر کشورهای اروپایی موافقت کردند تسلیحات، تجهیزات پزشکی و سایر کمکهای نظامی به اوکراین بفرستند. بن والاس، وزیر دفاع انگلیس عصر روز گذشته (جمعه) این مطلب را در اجلاس اهداکنندگان کمکهای نظامی اعلام کرد و گفت: همه کشورها موافقت کردهاند مشارکت کنند.
این کمکها شامل کمکهای تسلیحاتی مانند مهمات، سلاحهای ضدتانک و سلاحهای ضد هوایی و کمکهای انسان دوستانه مانند تجهیزات پزشکی میشود. همچنین برخی کشورهایی که پیشتر با ارسال سلاح برای کمک به نیروهای مسلح اوکراین مخالف بودند، اکنون پس از حمله روسیه به اوکراین تصمیم به انجام این کار گرفتند.
تکذیب هک وبسایت وزارت دفاع روسیه
وزارت دفاع روسیه شایعات درباره هک شدن وبسایت این کشور بهوسیله گروه هکری آنانیموس را تکذیب و اعلام کرد: اطلاعات منتشرشده در شبکههای اجتماعی درباره هک وبسایت وزارت دفاع روسیه و سرقت اطلاعات شخصی کارکنان این نهاد نظامی نادرست است. هیچ فهرستی از اطلاعات شخصی سربازان و سایر کارمندان وزارت دفاع روسیه در وبسایت این وزارتخانه ذخیره نمیشود، زیرا این اقدام ممنوع است که البته مردم اوکراین از آن اطلاعی ندارند.
از سوی دیگر رسانههای روسیه به نقل از یک مقام وزارت دفاع این کشور اعلام کردند، ارتش روسیه بدون هرگونه مقاومتی در راستای عملیات نظامی برای غیرنظامی کردن اوکراین وارد شهر ملیتوپل شد. این مقام وزارت دفاع روسیه گفت: تفنگداران دریایی روسیه پس از فرود در منطقه آزوفسکی اوکراین، به سوی ملیتوپل پیشروی کردند و در مسیر حرکت به سوی این شهر هیچ مقاومت مسلحانه در برابر آنها نشد. شماری از ساکنان شهر ملیتوپل در هنگام ورود نیروهای روسیه، در خیابانها حاضر شدند و با تکان دادن دست و ابراز خوشحالی از آنها استقبال کردند.
زلنسکی از بنت درخواست میانجیگری کرد
منابع اوکراینی خبر دادند زلنسکی از نفتالی بنت، نخستوزیر رژیم صهیونیستی خواست در مذاکرات با روسیه میانجیگری کند. ولودیمیر زلنسکی از نفتالی بنت خواست با روسیه برای توقف عملیات نظامی در اوکراین رایزنی و میانجیگری کند.
روزنامه فایننشال تایمز نیز این خبر را تأیید کرده است. این روزنامه به نقل از یک منبع آگاه نوشت، مشخص نیست بنت با میانجیگری موافقت کند یا خیر.
از سوی دیگر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دستور ارائه کمک نظامی فوری به اوکراین به مبلغ ۶۰۰ میلیون دلار صادر کرد.
آغاز نبردهای خیابانی در کییف
مقامهای اوکراینی از آغاز نبردهای خیابانی در کییف خبر میدهند. ارتش اوکراین اعلام کرد، نبردهای سنگین همچنان در کییف در جریان است و مبارزه فعال در برخی از خیابانها انجام میشود. روزنامه ایندیپندنت در گزارشی نوشت: در پایتخت اوکراین بیش از ۵۰ انفجار در شب گذشته رخ داد.
ویدئویی از لحظه انهدام پدافند هوایی و کاروان ارتش اوکراین با شلیک بالگرد روسی منتشر شده است.
درعینحال ویدئویی منتشرشده که نشان میدهد ارتش اوکراین مدارس و مراکز آموزشی را به مقر توپخانه تبدیل کرده است.
بخشهایی از شمال اوکراین به کنترل روسیه درآمد
طبق تحلیل «مؤسسه مطالعات جنگ» در واشنگتن، نیروهای روسیه کنترل بخشهایی از شمال اوکراین ازجمله منطقه انحصاری چرنوبیل و جنوب این کشور را به دست گرفتهاند. این مؤسسه همچنین اعلام کرد، نیروهای روس به سمت شهر خرسون در شمال شبهجزیره کریمه نقل مکان کردهاند.
شبکه الجزیره نیز از وقوع انفجارهایی در پایتخت اوکراین خبر داد و پلیس اوکراین از ساکنان کییف خواست در خانه بمانند یا با به صدا درآمدن آژیر به پناهگاه بروند.
درخواست آمریکا از زلنسکی برای ترک کییف
شب گذشته (جمعه) آمریکا از رئیس جمهور اوکراین خواست کییف را تخلیه کند، اما وی پیشنهاد آمریکا را رد کرد و گفت: جنگ اینجاست و من به مهمات نیاز دارم نه فرار.
این در حالی است که واشنگتن پست نیز اعلام کرد، دولت آمریکا برای خارج کردن زلنسکی از کییف و در نظر گرفتن مکان امنی که او بتواند دولت در تبعید اوکراین را رهبری کند، اعلام آمادگی کرده است.
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر از جامعه جهانی خواست موضوع انزوای کامل روسیه ازجمله ممنوعیت خرید نفت خام این کشور را در دستور کار قرار دهد. وی نوشت: از جامعه جهانی میخواهم بهطور کامل روسیه را منزوی، سفیران این کشور را اخراج کند و ممنوعیت نفتی علیه مسکو اعمال شود تا اقتصاد روسیه را به نابود بکشاند.
آمریکا، پوتین را تهدیدی برای نظام جهانی خواند
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه تهدیدی برای نظام جهانی است، نظامی که میگوید هر کشوری در سیاستگذاریهای خود آزاد است.
این وزارتخانه افزود: درهای ناتو به روی تمامی کسانی که خواهان عضویت در آن هستند باز است و تصمیمگیری در این زمینه تنها در اختیار ناتوست. ۱۰ بانک روسیه که ۸۰ درصد داراییهای این کشور را در اختیار دارد، تحت تحریم قرار گرفت. اگر پوتین به اقدامات خود ادامه دهد، تحریمها را بیشتر خواهیم کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در پیامی که در حساب کاربری خود در توئیتر با تأکید بر لزوم تحریم مقامهای عالیرتبه روسیه نوشت: به همراه متحدان و شرکای خود به وسیله اعمال تحریمهای شدید علیه ولادیمیر پوتین، وزیران دفاع و امور خارجه و معاون وزیر دفاع روسیه، به پاسخ بیسابقه به حمله روسیه به اوکراین ادامه میدهیم.
قطعنامه محکومیت حمله به اوکراین وتو شد
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت حمله روسیه به اوکراین، با وتوی مسکو همراه شد. امارات، هند و چین به این قطعنامه رأی ممتنع دادند. همچنین ۱۱ عضو دیگر شورای امنیت سازمان ملل به این قطعنامه رأی مثبت دادند.
کشورهای غربی تاکنون در واکنش به اقدام نظامی روسیه در اوکراین در چندین نوبت تحریمهایی را علیه روسیه اعمال کردهاند. همچنین کنگره آمریکا با معرفی قطعنامهای قصد دارد روسیه را به دلیل آغاز عملیات نظامی علیه اوکراین از شورای امنیت سازمان ملل متحد اخراج کند.
این قطعنامه بایستی اقدامات آییننامهای لازم را برای تغییر در بند ۲۳ منشور خود در راستای خارج کردن روسیه از اعضای دائم این شورا انجام دهد. در این قطعنامه با بیان حمله روسیه به اوکراین تصریح شده حمایت مسکو از استقلال دونتسک و لوگانسک تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بینالمللی و با وظایف روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت در تعارض است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در اینباره گفت: واکنش ناتو و کشورهای غربی به حمله روسیه به اوکراین قاطع و مصمم نبود و امیدوارم نشست ناتو به رویکرد مصممتری از سوی این ائتلاف منجر شود.
وی عنوان کرد: چنین اتفاقی نباید به موج محکومیت عادی بدل شود. ناتو باید گام قاطعتری برمیداشت. اتحادیه اروپا و تمام کشورهای غربی موضع قاطع و جدی نشان ندادند. همه آنها دائماً به اوکراین مشاوره میدهند. درواقع نمیتوان با نصیحت بهجایی رسید. وقتی به گامهای انجام شده نگاه میکنید، متوجه میشوید که هیچ گامی برداشته نشده است.
افزایش نیروهای ناتو در شرق اروپا
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با انتشار بیانیهای اعلام کرد، به شکل قابل توجهی نیروهای دفاعی بیشتر در شرق اروپا مستقر خواهد کرد. این تمهیدات با هدف بازدارندگی و دفاع است و اقدامات ناتو پیشگیرانه، متناسب بوده و تشدیدکننده نیست.
در این بیانیه آمده است: ما نیروهای دفاعی زمینی و هوایی را در مناطق شرقی اروپا و تجهیزات دریایی را در سرتاسر ناتو مستقر کردهایم. برنامههای دفاعی، ازجمله استفاده از نیروهای واکنش ناتو برای پاسخگویی به طیفی از حوادث احتمالی و امن کردن قلمرو ناتو فعال است.
مارتین کوپکا، وزیر حمل و نقل چک نیز اعلام کرد، جمهوری چک شرکتهای هواپیمایی روسی را از استفاده از حریم هوایی خود منع میکند.
گزارش سازمان ملل متحد از فرار بیش از ۵۰ هزار اوکراینی
فیلیپو گراندی، کمیسر عالی پناهجویان سازمان ملل متحد با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: در ۴۸ ساعت گذشته بیش از ۵۰ هزار اوکراینی این کشور را ترک کردهاند. بیشتر آنها به لهستان و مولداوی پناه بردهاند و بسیاری نیز درحال حرکت برای خروج از مرزهای اوکراین هستند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد تخمین میزند به دلیل حمله روسیه به اوکراین، دهها هزار نفر آواره خواهند شد.
حدود ۱۰۰ هزار نفر از اوکراین به لهستان پناهنده شدند
به گزارش شبکه خبری الجزیره، "پاول شفرناکر" معاون وزیر کشور لهستان روز شنبه به خبرنگاران در روستای مرزی مدیکا در جنوب شرقی لهستان گفت: از آغاز جنگ در اوکراین تا امروز، در امتداد کل مرز با اوکراین، حدود یکصد هزار نفر از مرز اوکراین به لهستان وارد شدهاند.
وی ادامه داد: «از ساعت هفت صبح، طرف اوکراینی بخشی از خطوط را برای خودروها بسته و اجازه تردد عابران پیاده را داده است اما هنوز صف پناهندگان طولانی است.»
وی افزود: ۹۰ درصد از پناهجویان در لهستان مکانهایی برای رفتن دارند، مانند خانه دوستان یا خانواده، اما بقیه در ۹ مرکز پذیرش در امتداد مرز اسکان داده شدهاند.
شفرناکر افزود که اکثر افراد وارد شده به لهستان زنان، کودکان و همچنین مردان خارج از محدوده سنی ۱۸ تا ۶۰ سال هستند.
درگیری مسلحانه بین نیروهای روسیه و اوکراین در حومه کییف ادامه دارد
به گزارش شبکه خبری الجزیره، میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهور اوکراین، مدعی شد که نظامیان کشورش توانستهاند دفاعی شرافتمندانه در مقابل نیروهای روسیه داشته باشند.
وی گفت که نیروهای روسی همچنان در تلاش هستند تا وارد کییف شوند به همین دلیل درگیریها در حومه شهر ادامه دارد.
پودولیاک تأکید کرد: «هم در خود شهر و هم در حومه کییف، اوضاع تحت کنترل است.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/